Z lesom tudi na 10.Slovenskem forumu inovacij

2930
Tricikel - Lucky 3in1 (vir: SFI)

November 2015, Šempeter pri Gorici. Na letošnjem že 10. Slovenskem forumu inovacij v novembru je sodelovalo 87 inovacij, ki so jih poslala podjetja, inovatorji in podjetniki posamezniki, raziskovalno-razvojne inštitucije ter študenti in dijaki. Ključni kriteriji ocenjevanja inovacij so bili: izvirnost ideje, stopnja novosti, tržna privlačnost, praktična in uporabna izvedljivost, stopnja izvedbe oziroma dodelanosti, ekonomski učinki in neposredni družbeni učinki.

Nekateri inovatorji so za svoje inovacije izbrali les in bili z njim zelo prepričljivi pred komisijo. V nadaljevanju predstavljamo 5 inovacij, ki so vključevale les, med katerimi so bile nekatere tudi nagrajene.

 

URBANA OPREMA MOMENT (Podjetje: AKLIH; Avtorji inovacije: Domen Gregorič, Jan Ravbra, Grega Logar; Spletna stran: http://www.aklih.si)

Ulične klopi, količki, svetila in korita niso le oblikovno, temveč tudi tehnološko dovršen izdelek. Poleg čistih in preprostih linij imajo dodan element energije, saj lahko na klopeh polnimo prenosne telefone in uporabljamo WiFi povezavo. Vsa oprema ima vgrajene luči, tako da lahko uporabnik s približevanjem roke spreminja jakost in barvo svetlobe. Svetilni sistemi so med seboj povezani v interaktivno mrežo.

Aklih, Urbana oprema Moment (vir: SFI)
Aklih, Urbana oprema Moment (vir: SFI)

 

CLICKYWOOD (Podjetje: Nina Rajterič; Avtorji inovacije: Mihael Rajterič; Spletna stran: http://clickywood.com)

Clickywood je lesena ergonomska masažna naprava, ki je namenjena za uporabo pri delu z računalniško miško in tipkovnico. Zaradi vibracij, ki jih oddaja, pospešuje krvni obtok, pri čemer dela ni potrebno prekinjati. To je še posebej pomembno, kadar mora biti delo zaključeno v kratkem časovnem roku. Takrat se namreč pogosto zgodi, da pozabimo na zdrav način življenja, kasneje pa se pojavijo bolečine v zapestju, ki vodijo do operacije karpalnega kanala in obveznega postoperativnega enomesečnega počitka.

Nina Rajterič - Clickywood (vir: SFI)
Nina Rajterič – Clickywood (vir: SFI)

 

LESENO OKNO REWIN (Podjetje: M SORA d.d.; Avtorji inovacije: M SORA d.d.; Spletna stran: http://www.m-sora.si)

Lesena okna po koncu svoje življenjske dobe najpogosteje končajo na odlagališčih. V primeru, da se materialov iz teh oken ne uporabi za nove produkte ali predelavo, s takšnim odlaganjem obremenjujemo okolje. Poleg omenjenega je pomemben podatek, da je les v odsluženih oknih še vedno v veliki meri zdrav, dobre kakovosti in primeren za nadaljnjo uporabo. Podjetje M SORA d.d. je razvilo prototip lesenega okna ReWin, ki je izdelano iz odsluženih lesenih oken, ki so bila stara tudi 50 let. Leseni lepljenci, iz katerih je izdelano okno ReWin, so iz lesa smreke in macesna. Okno ReWin je edinstven primerek izdelka, nastalega z reciklažo odsluženih lesenih oken, ki bi sicer končala na odlagališču, ter predstavlja popolnoma svežo idejo in inovacijo na področju stavbnega pohištva. Okno je prejelo tudi posebno priznanje za inovacijo z družbenim učinkom.

M-Sora Leseno okno Rewin (vir: SFI)
M-Sora Leseno okno Rewin (vir: SFI)

 

OKOLJU PRIJAZNEJŠI LESENI ŽELEZNIŠKI PRAGOVI (Podjetje: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta / Bureau veritas / Silvaprodukt d.o.o.; Avtorji inovacije: prof. dr. Miha Humar, doc. dr. Boštjan Lesar, dr. Nejc Thaler, Nace Kregar, Stojan Košmerl, Dušan Radoš; Spletna stran: http://www.bf.uni-lj.si)

Železniški pragovi so eden izmed najstarejših proizvodov iz impregniranega lesa. Dosedaj so jih impregnirali z okoljsko spornim kreozotnim oljem, ki bo v bližnji prihodnosti prepovedano. Zato iščemo alternativne rešitve za njihovo zaščito. Leseni pragovi imajo vrsto prednosti pred betonskimi (nižji ogljični odtis, lažje delo, manj vibracij, manj hrupa, …). Izdelani so iz bukovega lesa, ki v celotni osrednji Evropi ostaja v gozdu. Razviti postopek zaščite zagotavlja dolgo življenjsko dobo železniškim pragovom, uporabo domače surovine in uporabo obstoječe tehnologije. Proizvod je zanimiv tako za domače tržišče kot tudi za celotno EU, kjer bodo veljale omejitve pri uporabi kreozotnega olja. Razviti izdelek že vrsto let preizkušamo na terenskem polju Oddelka za lesarstvo. Do sedaj se je izkazalo, da je zaščiten prag prestal dolgotrajna testiranja v zelo zahtevnem mikrookolju testiranja. Razvita rešitev je primerna tudi za druge infrastrukturne aplikacije, kot so na primer mostovi.

Inovativna zaščita železniških pragov (vir: SFI)
Inovativna zaščita železniških pragov (vir: SFI)

 

LUCKY3IN1 (Podjetje: Lucky3in1; Avtorji inovacije: Matjaž Loc; Spletna stran: http://www.lucky3in1.com/)

Lucky3in1 je prva lesena kombinacija poganjalca, trikolesa in skiroja v enem. Kolešček je torej fleksibilna kombinacija najbolj popularnih vozil, ki nas spremljajo skozi otroštvo. Medtem ko lovijo ravnotežje in zavijajo s krmilom, se lahko otroci z vsemi tremi verzijami učijo osnovnih telesnih gibov za kasnejšo uspešno vožnjo s kolesom. Igrača tako rešuje problematiko kopičenja igrač, shranjevanja, stroškov in dolgoročne uporabnosti. Izdelek je zavit v enkraten paket za otroke od 18. meseca do 4. leta starosti, ki ne glede na to, da lahko iz njega sestavimo tri vozila, zavzame prostor in stane le za enega. LUCKY3IN1 je bil nagrajen tudi kot najboljša inovacija v kategoriji posameznikov ali skupine posameznikov.

Tricikel - Lucky 3in1 (vir: SFI)
Tricikel – Lucky 3in1 (vir: SFI)

vir: SFI, http://www.foruminovacij.si/