Oljenje lesenih površin

15428
Najlepše se olje nanaša s krpo, ki ne pušča dlak. Možno je tudi nanašanje s čopičem ali valjčkom.

Oljenje lesenih površin je sicer dokaj enostavno opravilo, vendar pri tem ne gre spregledati nekaj pogojev in tehnik, ki jih je pri tem treba upoštevati, da bodo rezultati ustrezni. Upoštevanje navodil je še posebej pomembno, če se tega lotimo prvič ali če obnavljamo star premaz.

Kako pripravimo površino ko se prvič lotimo oljenja lesa?

Pred premazovanjem mora biti les suh, primerno obdelan in odprašen, brez maščob, voska in drugih nečistoč. Kakovostno enakomerno brušenje lesene površine je ključnega pomena pri doseganju končne gladkosti in s tem zadovoljivega končnega videza oljenega elementa. Neenakomerno brušenje povzroči različno vpijanje olja, kar se kaže na lisavosti in neenakomerni stopnji sijaja površine. Zato za trše vrste lesa, kot sta hrast in tik, priporočamo brušenje z brusnim papirjem granulacije 220; za bukev 280 – 320; pri mehkejših vrstah lesa, kot sta topol in smreka, pa zadostuje že granulacija 180, saj z bolj finim brusnim papirjem ne izboljšamo gladkosti površine.
Les mora biti pred nanašanjem olja dobro presušen, saj se v nasprotnem primeru olje ne more vpiti in zaščita ni ustrezna.

Kako nanašamo olja?

Olje pred nanašanjem dobro premešamo. Najlepše se olje nanaša s krpo, ki ne pušča dlak. Možno je tudi nanašanje s čopičem ali valjčkom, nekateri pa ga nanašajo celo z lopatico, z brizganjem ali s potapljanjem.
Na površino lesa nalijemo olje in ga s krpo enakomerno razmažemo po celotni površini. Nanos olja naj bo izdaten. Na lesu naj ga bo toliko, da se ne vpije takoj, temveč ostane na površini. Olje pustimo, naj se vpija 5 – 20 minut (odvisno od vrste olja in lesa). Nato ves višek olja natančno odstranimo s čisto, suho in vpojno krpo ali z vpojnim papirjem ter površino obrišemo ali spoliramo. Če s površine ne odstranimo vsega nevpitega olja, se nam lahko lisasti sijoči ostanki zasušijo in pokvarijo želeni enakomerni svilnati sijaj. Olje se nato suši od 6-24 ur ali dlje, odvisno od vrste olja.
Pri nanašanju s potapljanjem leseni element v celoti potopimo v olje in ga po 10 – 60 sekundah postavimo tako, da olje odteče. Tudi v tem primeru po 5-20 minutah obrišemo preostanek olja in površino spoliramo.
Les je dobro zaščiten takrat, ko ne vpija več olja. Za kakovostno zaščito in boljšo obstojnost lesa pri prvem nanašanju priporočamo po 24 urah še eno ponovitev postopka. Pri bolj poroznih površinah oz. mehkejših vrstah lesa pa priporočamo več nanosov olja v 24 urnih razmakih. Med posameznimi nanosi površino obrusimo z gobico ali s finimi abrazivnimi krpami ter pazljivo odstranimo prah. Uporabljene krpe, papir ali drugo orodje tako po uporabi očistimo z milom ali vodo ali pa z bencinom, white špiritom oziroma nitro razredčilom.

Olje pustimo, naj se vpija 5 – 20 minut (odvisno od vrste olja in lesa). Nato ves višek olja natančno odstranimo s čisto, suho in vpojno krpo ali z vpojnim papirjem ter površino obrišemo ali spoliramo.
Olje pustimo, naj se vpija 5 – 20 minut (odvisno od vrste olja in lesa). Nato ves višek olja natančno odstranimo s čisto, suho in vpojno krpo ali z vpojnim papirjem ter površino obrišemo ali spoliramo.

OPOZORILO: Pri sušenju olj se sprošča toplota. Pri naoljenih krpah, gobicah in papirju, ki smo ga uporabili za nanašanje in brisanje olja, lahko pride do prekomernega segrevanje, kar lahko povzroči samovžig. Z Oljem prepojene krpe in druge porozne delovne pripomočke (penasti valjčki, gobice, papir) je treba takoj po uporabi očistiti oziroma namočiti v vodi ali sežgati, ker v nasprotnem primeru lahko pride do njihovega samovžiga.

Kakšni morajo biti klimatski pogoji za oljenje lesenih površin?

Olje nanašamo v temperaturnem območju med 15oC in 25oC ter pri relativni zračni vlažnosti 40 – 70%. Pri temperaturi, nižji od 15oC, in relativni zračni vlagi, višji od 75%, odsvetujemo oljenje. Olje se najbolje vpija pri povišani temperaturi lesa in tudi olja.
Pri normalnih pogojih (T=20oC, relativna vlažnost zraka 65%) se nanos olja posuši v 24 urah. Pri nižjih temperaturah in/ali višji zračni vlagi se čas sušenja lahko podaljša. Površine so dokončno posušene po 7 dneh.

Kako negujemo že naoljene površine?

Površine negujemo z istim oljem kot pri prvem oljenju. Interval nege je odvisen od vrste lesa, mehanskih obremenitev in izpostavljenosti vlagi. Priporočamo redno kontrolo kakovosti zaščite, ki jo opravimo s testom s kapljico vode. Če se kapljica vpije v les, je nega že potrebna. Tudi matiran in pust videz same površine kaže, da jo je treba ponovno naoljiti.
Spet je za lep končni videz pomembna priprava površine. Moramo jo enakomerno obrusiti ter odstraniti ves prah. Pred nanašanjem olja mora biti les dobro osušen. Na tako pripravljeno podlago nanesemo olje in po določenem času odvečno olje natančno odstranimo. Po potrebi postopek po 24 urah ponovimo.

Kako odstranimo odvečno olje, ki se zasuši na površini?

Kadar pri nanašanju pozabimo odstraniti odvečno olje in se to na površini zasuši, ostane površina lisast, neenakomerno sijajna in tudi lepljiva. Če želimo zasušeno plast odstraniti s površine lesa, je za to najprimernejše nitro razredčilo. Pred tem je treba preveriti, če se s tem iz lesa ne izpirajo čreslovine, kar bi povzročilo spremembo barve lesa in lisavosti. Les je treba pred ponovnim oljem dobro presušiti. Kadar je na površini debelejša plast zasušenega olja, ga pred čiščenjem z razredčilom odstranimo mehansko (z lopatico).

Kako shranjujemo olja?

Olje shranimo v originalni embalaži pri temperaturi 5oC do 25oC, zunaj dosega otrok. Preostanek olja tesno zapremo in hranimo do datuma uporabnosti.

Vir: http://www.belmojster.net/