Pogled na ograjo ali čez ograjo?

3914
(vir: Mizarstvo Kos)

Ljudje gradijo ograje za različne namene, večinoma funkcionalne, to je za dejansko razmejitev posestva, zaradi zastiranja zvedavih pogledov mimoidočih, zaradi hrupa, živali, varnosti in podobno. Nekatere ograje pa so lahko zgrajene zgolj zaradi dopolnitve vrta v pravo arhitekturno mojstrovino.

Namen ograje
Preden se lotimo ograje moramo jasno videti njen namen. Kaj torej želimo doseči z ograjo? Če želimo zasebnost, mir in zmanjšanje hrupa, potem se odločamo o višji vsaj deloma zaprti ograji. Takšna ograja je lahko vseeno razgibana in zanimiva na pogled, da ne daje vtisa zidu in ne odbija. Lahko ima različne višine, kombinacijo različnih materialov in tudi barv. Če želimo ohraniti stik z okolico, zlivanje našega vrta s trato, sadovnjakom, gozdom, potem se odločamo za bolj zračno in nižjo ograjo, ki je lahko prava umetnina.

(vir: Mizarstvo Kos)
(vir: Mizarstvo Kos)

Usklajenost z vrtom in hišo
Načrtovanje ograje naj poteka v okviru načrtovanja novega vrta v kolikor je to možno. Ograja je namreč hkrati del vrta in hkrati del okolice. Ograja se mora po eni strani skladati s hišo in vrtom, po drugi strani tudi z okolico. Skladnost z okolico je pomembna, ograje na podeželju se namreč razlikujejo od ograj v mestu. Predstavljajte si visoko betonsko ograjo na podeželju kjer prednjačijo odprta posestva z malo ali nič ograj ali leseno pašniško ograjo sredi mesta. Skladnost je bistvenega pomena in prvina, ki bo dodala vašemu vrtu edinstven značaj.

(vir: Mizarstvo Kos)
(vir: Mizarstvo Kos)

Različni materiali za ograjo
Ograje gradimo iz različnih materialov. Lahko so zgrajene iz enotnega materiala, npr. lesa ali jekla. Pogosto kombiniramo les, opeko, beton in podobno. Najlepše so tiste iz naravnih materialov, lesa, kamna ali v kombinaciji lesa in drugih materialov. Podobno kot pri izbiri oblike, moramo biti tudi pri izbiri materiala pozorni na skladnost z vrtom, hišo in okolico.