Nagrade Lesena ikona 2016

2296

Design center Slovenije v okviru Kreativnega centra za les in Revija Hiše podeljujeta nagrado Lesena ikona za najboljše slovenske lesene stavbe in lesene izdelke v petih kategorijah: hiše, turistična arhitektura, mesto in skupnost, interier in pohištvo ter drobni predmeti iz lesa. Vsi ti leseni projekti in izdelki ustvarjajo spodbudno okolje za razvoj lesnopredelovalne industrije kot gospodarske ikone Slovenije, nam uporabnikom pa omogočajo, da začutimo lepoto in toplino lesa v vseh merilih.

Kategorija: hiše

Projekti predstavljajo najbolj inovativne, drzne, trajnostne in sveže realizacije arhitekture lesenih hiš. Lesene hiše ustvarjajo prijetno mikroklimo za družinsko bivanje, hkrati pa pripevajo, da lespostane generator razvoja slovenskega gospodarstva.

HIŠA L
Arhitektura: 3biro arhitekti
Fotografije: Miran Kambič
Lokacija: Slovenija
Leto načrtovanja: 2013
Leto izvedbe: 2014

3biro arhitekti - Hiša L
3biro arhitekti – Hiša L

Hiša L predstavlja domiselno preobrazbo tradicionalnih oblik gradnje v slovenskem predalpskemsvetu. Tradicionalno zidano pritličje z lesenim nadstropjem je tukaj izvedeno kot sodoben leseni dom, ki pod impresivnim napuščem ustvarja prijetno mikroklimo. S svojo pojavnostjo se hiša zlije z okolico in ne ustvari negativnega kontrasta, s tem pa kaže odgovorno držo arhitektov do grajenega okolja in novih posegov vanj. Simetrična dvokapnica lebdi nad objektom in s tem ustvari zaščito pred vremenskimi vplivi. Les je uporabljen premišljeno, tam, kjer je najbolj zaščiten pred vremenskimi vplivi. Avtorji verjamejo, da les: »daje arhitekturi preprosto, vendar vsem razumljivo obliko«. Hiša L odraža prav to brezčasno domačnost, ko hišo na prvi pogled razumemo in se zdi, kot da bi tam bila že od nekdaj.

Kategorija: turistična arhitektura

Projekti predstavljajo najboljše primere arhitekture, ki skrbi za turistično promocijo Slovenije. Zaradi majhnosti Slovenije in raznolikosti naše kulturne krajine, predstavljajo največji potencial v turizmu male (butične) turistične stavbe, ki črpajo iz tradicionalnih vrednot in skrbijo za ohranjanje kulturne krajine.

Mini for-4 BLED
Arhitektura: Tomaž Noč, Katarina Arsekić (za Ekokoncept, d. o. o.)
Investitor: Camping Bled, Sava Hotels & Resorts
Fotografije: Janez Marolt
Lokacija: Bled, Slovenija
Fotografije: Janez Marolt
Leto načrtovanja: 2014
Leto izvedbe: 2015

Turistična arhitektura - Mini for-4 BLED
Turistična arhitektura – Mini for-4 BLED

Štiri bivalne enote v kampu na Bledu predstavljajo sodobno in dobro premišljeno rešitev za slovensko turistično arhitekturo. V celoti tovarniško predizdelane, postavljene hitro in z minimalnim poseganjem v okolico ustvarjajo pravo rešitev za turistično nastanitev v občutljivih območjih naravnih znamenitosti. Oblika bivalnih enot se brez zadržkov lahko kosa z največjimi. Nekoč smo takšne rešitve občudovali v skandinavskih deželah in drugih turističnih destinacijah s pedigrejem, danes jih ustvarjamo tudi v Sloveniji. Globalni trend dizajnersko oblikovanih počitniških hišic v kampih se nenehno širi in prav je, da smo ta vlak pri nas ujeli še pravočasno.

Kategorija: mesto in skupnost

Projekti v mestnem okolju prikazujejo nepričakovano drznost, ki presega pričakovane okvire. Tako veliki konstrukcijski razponi, ki jih morajo lesene stavbe premostiti, kot tudi uporaba lesa v prostorih, kjer to najmanj pričakujemo priča o določeni drznosti, s katero se tako projektanti, kot tudi investitorji soočajo pri svojem delu. Seveda pri izboru mestnih projektov upoštevamo tudi specifičnost in majhnost Slovenskega urbanega prostora, ki ga ne moremo primerjati s klasičnim urbanim okoljem, zato kot mestne obravnavamo tudi projekte, ki se nahajajo v manjših naseljih. Območje celotne Slovenije obravnavamo kot eno veliko mesto.

VRTEC ŠMARTNO
Arhitektura: Arhitektura Jure Kotnik; Jure Kotnik, Andrej Kotnik, Tjaša Mavrič
Investitor: MO Slovenj Gradec, Gozdno Gospodarstvo
Slovenj Gradec, d.o.o.
Foto: Janez Marolt
Lokacija: Šmartno pri Slovenj Gradcu
Leto načrtovanja: 2014
Leto izvedbe: 2015

Projekti v mestnem okolju - Vrtec Šmartno
Projekti v mestnem okolju – Vrtec Šmartno

Avtorji so s projektom vrtca Šmartno dosegli dovršeno programsko in oblikovno ikono. Dokazali so vpliv arhitekture na psihofizični razvoj otrok. Z inovativno notranjostjo objekta, ki spodbuja souporabo prostorov (t. i. »time-share« pristop), pa so posegli v vzgojno-izobraževalne standarde, jih izboljšali in hkrati dosegli, da arhitektura vpliva na vsesplošni družbeni napredek. Koncept objekta omogoča, da otroci določen čas v dnevu uporabljajo vse igralne površine, kar pomeni, da imajo primerjalno gledano dostop do več igralno-učnih vsebin kot otroci v klasičnih vrtcih. Hkrati imajo več stika z drugimi vrstniki in vzgojiteljicami drugih skupin s čimer, kot ugotavlja pedagoška stroka, hitreje razvijajo tako čustveni(EQ) kot inteligenčni količnik(IQ).
Les v funkciji gradnika tega projekta omogoča najvišje gradbene in arhitekturne standarde, hkrati pa ustvarja mikroklimo, ki je ne prekaša noben drug gradbeni material. Projekt je za slovenske razmere poseben tudi zaradi velikih razponov, ki jih masivne lesene plošče premoščajo in omogočajo svetle ter odprte prostore.

Kategorija: interier in pohištvo

Projekti kažejo inovativno rabo lesa pri oblikovanju pohištva in interierjev. Možnosti za nove pristope pri izvedbi pohištva iz lesa še zdaleč niso izčrpane, saj les omogoča nove rešitve tudi brez velikih finančnih vložkov.

REEBOK LES MILLS SHOP
Avtorji projekta: ARHIMETRICS; Dare Vasiljevič, Tanja Špan, Robert Gavrilovič, Janez Vrhunc
Investitor: APEJRON ŠPORT, d.o.o.
Foto: Miran Kambič
Lokacija: Gosposvetska cesta 5, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2015
Leto izvedbe: 2015

Interier in pohištvo - REEBOK LES MILLS SHOP
Interier in pohištvo – REEBOK LES MILLS SHOP

Trgovina s športnimi copati, ki so simbol urbanega »tehno« življenjskega sloga, je oblikovana zelo inovativno in drzno. Urbanemu značaju navkljub so avtorji v središče pozornosti postavili leseno bodičasto steno, ki kot glavni nosilec identitete lokala preseneti in navdušuje. Dobro premišljeni detajli bodic, ki spominjajo na računalniško grafiko, združujejo mestno in ruralno, tehnološko innaravno. Zaradi preseganja pričakovanihokvirov smo se odločili projektupodeliti posebno omembo.

KUHINJA KREDENCA
Avtorja projekta: Julijan Krapež, Aleš Potočnik
Fotografije: Matevž Paternoster
Leto načrtovanja in izvedbe: 2015

Interier in pohištvo - Kuhinja Kredenca
Interier in pohištvo – Kuhinja Kredenca

Inovativna kuhinja prinaša novost: sistem odpiranja omar po principu tradicionalne šiviljske škatle. Ta posebnost deluje tako v večjih prostorih kot tudi v majhnih stanovanjih, kar ji daje neomejene uporabniške možnosti. Ker je kuhinja sestavljena iz treh ločenih delov (kuhalno-pomivalni, več funkcijska miza s predali, shranjevalno-hladilni), kljub tipskim elementom omogoča različne postavitve v prostoru in nas nedvomno navduši za pripravo hrane.

Kategorija: drobni predmeti iz lesa

Projekti predstavljajo najbolj inovativne, drzne in oblikovno navdušujoče male izdelke iz lesa. Kljub temu, da nastajajo po večini v majhnih domačih delavnicah, so kvalitetno izdelani in primerni za globalni trg.

KOLEKCIJI DOTA IN KROKODILČKI
Avtorica izdelkov: LesnaVesna; Eva Štrukelj
Fotografije: arhiv LesnaVesna
Leto nastanka izdelkov: 2014

Drobni predmeti iz lesa - Krokodilčki
Drobni predmeti iz lesa – Krokodilčki
Drobni predmeti iz lesa - Kolekcija Dota
Drobni predmeti iz lesa – Kolekcija Dota

Leseni kolekciji navdušujeta s svojo likovno dovršenostjo, celovito predstavitvijo in večplastno uporabnostjo. V iskanju svoje tržne niše je avtorica zasnovala celosten produkt, ki vključuje tradicionalno-mitološko noto v sodobni preobleki, s širokim spektrom uporabnosti. Likovna igra s posameznimi luknjicami ob robu lesene plošče, ki spominjajo na čipkasto obrobo, se dosledno pojavlja v celotni kolekciji Dota in med seboj povezuje različne kose lesa. Ti lahko delujejo kot usklajena celota ali pa zgolj kot posamezni kosi kuhinjskih pripomočkov. Tudi izdelki iz kolekcije Krokodilčki nosijo v sebi nekaj tradicionalnega; lesena ragljaoz. otroška igrača je hkrati lahko pogrinjek za bučne dogodke, kot so na primer poroke. Izdelki LesnaVesna sopoetični, igrivi, domiselni in zelo ženski; nekaj, karbi moralo imeti vsako gospodinjstvo.

vir: http://kcls.si/