Lesni zaščitni premazi potrebujejo obnovo

2621

Podobno kot človeška koža je les izpostavljen številnim zunanjim vplivom, še posebno kadar je les zunaj stavbe, na prostem ali na fasadi stavbe. Les zaščitimo z enim ali več premazov (lazura, emajl) , ki pa z leti izgubi svojo zaščitno moč in funkcijo. Večina današnjih premazov sicer les dolgotrajno zaščiti in je skrb za vsakoletno vzdrževanje odveč.

Če stari premaz še ni razpokan, oluščen in mu zob časa še ni prišel do živega, je pogosto dovolj, da les očistimo nesnage, lahko ga operemo ali obrišemo z mokro krpo ter počakamo da se dobro osuši. Sledi obnova premaza enoplastno ali dvoplastno. Kadar premaz že vidno propada, se lušči, poka, morda so celo vidne poškodbe na lesu, takrat premaz odstranimo s krtačami, brusnim papirjem, strojem za brušenje. Tako pripravljeno in očiščeno površino ponovno zaščitimo. V primeru, da želimo emajl zamenjati z lazuro, s čimer dosežemo ponovno vidnost strukture lesa, je poseg zahtevnejši. Emajla običajno ne moremo preprosto zbrusiti, ampak je potrebno strganje in segrevanje s vročim zrakom. Na ta način emajl odstopi in ga lahko odstranimo. Sledi brušenje, čiščenje in premaz z lazuro.

Stara lesena hiša (avtor: Paweł Drozd)

Včasih les uporabimo tudi brez zaključne lazure ali emajla, les v tem primeru potrebuje samo impregnacijo. Primere najdemo na stavbah, ograjah stavb, pročeljih stavb kjer želijo lastniki doseči naravni videz lesa, ki s staranjem dobi značilno sivo barvo. Za te primere se večinoma uporablja impregnirana smreka , borovec ali sibirski macesen.