Vgradnja sodobnih oken in vrat pri obnovi stavbe med prednostnimi ukrepi

1817

Ob prenovi hiše lahko z razmeroma majhnim vložkom zmanjšamo porabo energije za približno 60%, kolikor znašajo izgube skozi zidove in streho. Naslednji pomembnejši sklop prenove stavbe so vrata in okna, ki lahko omogočijo do 25% zmanjšanje porabe energije. Najtežje pa je prenoviti stavbo, v kateri želimo zmanjšati izgubo energije skozi tla, saj se le redki odločijo, da bi v celoti odstranili talno konstrukcijo.

V starejši stavbi lahko z manj denarja dosežemo velike prihranke že z vgradnjo sodobnih oken in vrat, ter vgradnjo toplotne izolacije. Če se odločimo še za zamenjavo zastarelega kotla centralne kurjave, bodo lahko stroški občutno višji od tistih za novo stavbno pohištvo, energetska korist pa manjša, kot smo jo dosegli z vgradnjo stavbnega pohištva in izolacije. Da bi lahko s čim manjšimi stroški dosegli želeni cilj, je dobro upoštevati naslednja priporočila.

testiranje porabe energije hise 6

1. Toplotna izolacija podstrešja v debelini 25 do 30 cm ali več (izolacijski material z lambda 0,04 W/mK), prihranek energije znaša približno 25 %, strošek je sorazmerno majhen, možna je lastna izvedba.

2. Toplotna izolacija fasade v debelini 15 – 30 cm ali več (opečni zid d = 20 cm + izolacijski material z lambda 0,040 W/mK) prihranek energije je približno 35 %, strošek je višji, saj dela najpogosteje izvede poklicno usposobljena ekipa, pri tem pa je potrebno upoštevati strošek odrov. Največkrat se v povezavi s prenovo fasade odločimo tudi za zamenjavo oken, okenskih polic ter vrat.

3. Toplotna izolacija proti tlem 8 cm ali več, polagamo v več plasteh s prekrivanjem stikov, polagamo jo na hidroizolacijo, preko nje pa običajno dve plasti PVC folije, možna samogradnja.

4. Zamenjava vrat na fasadi (toplotna prehodnost vrat U = 1,3 W/m2K), prihranek energije je približno 15 %, vgradnjo običajno izvede pooblaščen izvajalec, saj je povezana z garancijo proizvajalca.

5. Zamenjava oken na fasadi (toplotna prehodnost U = 1,1 W/m2K), prihranek energije znaša približno 10 %, vgradnjo običajno izvede pooblaščen izvajalec, saj je povezana z garancijo proizvajalca.

vir: www.varcevanje-energije.si

Avtor: Tihec