Vrtno orodje, kolesa in drugo opremo pospravimo v leseno lopo

3484

Ko urejamo svoj dom, na vrt velikokrat postavimo lopo. Ta je še zlasti priljubljena pri tistih, ki skrbijo za svojo okolico in obdelujejo lasten vrtiček, tik ob njem pa si postavijo leseno lopo, v katero shranijo vrtno orodje. Lope seveda lahko uporabimo tudi za druge namene. Vanje lahko shranimo kolesa, smučarsko opremo, otroški voziček, dodatno opremo za avtomobil in vso drugo ropotijo. Preden se lotimo postavitve lope, pa si je treba odgovoriti na nekaj vprašanj.

Kaj bomo skladiščili
Najprej si odgovorimo na vprašanje, kaj bomo sploh skladiščili v načrtovani lopi. Potrebujemo denimo lopo z merami 3 x 2 metra ali 3 x 3 metre in višino približno 2 metra. Taka je pogosto naša prva misel o naši vrtni lopi. To so najbolj standardne dimenzije in ljudje najpogosteje sledijo prav temu vzoru. Vendar pa je bolje, da si pred pričetkom gradnje odgovorimo na vprašanje, kaj bomo v lopi skladiščili, kakšen bo namen uporabe lope. Vzemimo list papirja in zapišimo, kaj vse bi trenutno shranili v lopi in kaj morda še v prihodnosti. Ko je spisek izdelan, razmislimo, koliko prostora bi nam to vzelo. Če si to težko predstavljamo, si lahko pomagamo s kom, ki ima dobro prostorsko predstavo. Tako bomo lažje ugotovili, kakšna bo primerna velikost lope.

Samostojna ali kombinirana enota?
Pri postavitvi je več možnosti. Lopa je lahko samostojna enota, ki jo postavimo glede na organizacijo našega zunanjega prostora. Največkrat je samostojna enota prav lopa v bližini zelenjavnega vrta. Lopa je lahko kombinirana tudi z nadstreški ali integrirana pod njimi, tako do poznamo izvedbo, ki je del nadstreška za avtomobile, del nadstreška v vrtu ali na terasi. Lahko se odločimo tudi za izvedbo lope, ki je prislonjena na hišo.

Kam sem že spravil grablje?
Naj lopa ne bo zgolj zaprt prostor, v katerega natlačimo vse mogoče in potem izgubljamo čas, ko brskamo in iščemo potrebno. Tako kot je pomembna zamisel o velikosti, je pomembno tudi, da si uredimo police in kljukice, na katere bomo obesili potrebščine. Dobro je tudi če natančno določimo prostor, kje bomo kaj shranjevali. Tako bo v lopi red, imeli bomo pregled nad stvarmi, poleg tega pa bomo vanjo lahko shranili več stvari.

 

Pomembne podrobnosti
Pomembno je, da se seznanimo tudi z izvedbo. Kakšen les bo vgrajen in ali je ta primeren za našo lopo, kako bodo urejene pomembne podrobnosti, kot so izgradnja strehe, odvodnjavanje, statičnost objekta in podobno. Za postavitev lope potrebujemo tudi temelje, saj bodo ti osnova, na katero bomo pričvrstili lopo, da bo zdržala tako v snegu kot v vetru. Možni so tudi različni arhitekturni stili, zato svojemu mojstru povejte, kaj vam je všeč, in se potrudite doseči, da bo idejna zasnova skladna z arhitekturo hiše in njene okolice, saj bo lopa del celotnega zunanjega prostora. Usklajene naj bodo tudi barve lesa in drugih materialov, poigrate pa se lahko tudi s kontrasti ali del lope okrasite z vzorcem. Morda si nanjo obesite celo setveni koledar. Tako si boste svojo lopo zgradili po svoji meri in jo zato še raje uporabljali.

vir: Mizarstvo Kos