Lesena terasa v pričakovanju zime

3891
Lesena terasa za zimo praviloma ne potrebuje posebne priprave, razen če teraso oljimo.

Lesena terasa je ponos vašega doma, hkrati tudi zelo uporabna površina, še posebej v toplejši polovici leta. Kaj se dogaja z leseno teraso v zimskem času? Lesene terase so praviloma izdelane iz zelo kakovostnega, trdnega in gostega lesa. Tukaj prednjačijo teak, sibirski macesen, cumaru, ipe,massaranduba, bangkirai, termo jesen, termo smreka.

Lesena terasa pred zimo
Posebne priprave lesenih teras na zimo praviloma niso potrebne, saj je tovrstni les izredno odporen proti vremenskim vplivom in spremembam. Les vsebuje lastno naravno zaščito, kot so eterična olja, zato tudi posebni zaščitni premazi, oljenja in podobno praviloma niso potrebni. Priporočajo se le pri nekaterih manj kakovostnih lesenih površinah, oziroma kadar želi lastnik ohraniti prvotno naravno barvo. Vse vrste lesa namreč čez leta dobijo značilno sivo barvo. V koliko se lastnik vseeno odloči za oljenje, pa je le tega treba izvajati praktično vsako leto, nekateri proizvajalci priporočajo celo pred zimo in po zaključku zime.

Lesena terasa, ponos vašega doma.
Lesena terasa, ponos vašega doma.

V zimskem času in po končani zimi
Vseeno pa je tekom zime potrebna previdnost pri odmetavanju snega iz terase, da z lopatami lesenega poda ne poškodujemo. V izogib padcem je potrebna previdnost zaradi drsečih desk v primeru zmrzali. Po zaključku zime pa običajno sledi čiščenje terase, saj se čez zimo na njej zaradi kurjenja in večjega onesnaženja ozračja nabere kar nekaj umazanije. Čiščenje se enostavno opravi z vodo, kjer je trdovratnejši madež se lahko uporabi tudi krtačo. Na senčnih legah se morda na deskah nabere tudi mah, ki ga je treba odstraniti. Vsa ta nesnaga in mah praviloma ne škodujeta lesu. V primeru večjih nečistoč, ali če terasa ni bila redno čiščena, se uporabijo tudi specialna čistila za les za razgradnjo nečistoč, visokotlačni čistilci, krtače in podobno. Pred izvajanjem tovrstnih del v lastni režiji se je priporočljivo dobro informirati glede postopka čiščenja in primernih čistilih za določen les.

Lesena terasa za sprostitev in počitek.
Lesena terasa za sprostitev in počitek.

Naj bo zimski pogled na vašo teraso kar se da prijeten, o brušenju in oljenju pa morda spregovorimo v drugih prispevkih.

Foto: Freshome.com