Praktični nasveti za čudovito osvetlitev vrta

3303
vir: www.thelightyard.co.uk

Razsvetljava okolice hiše zaradi boljše vidnosti ali osvetlitev vrta in okolice zaradi prijetne večerne atmosfere je bistvena razlika. Razliko je morda najboljše ponazoriti s primerom, ko nekdo osvetljuje okolico hiše z eno močno sijočo lučjo ali ko nekdo skrbno razporedi manjše luči po celotnem vrtu in s tem ustvari pravo svetlobno umetnino. S prvim načinom vsekakor doseže zadovoljivo osvetlitev, medtem ko z drugim način doseže bistveno več, osvetlitev naravnost navdušuje in poskrbi za prijetno vzdušje v večernem vrtu. V nadaljevanju nekaj strokovnih nasvetov s katerimi se lahko doseže bistveno več.

Osredotočite se bistvene dele vrta
Najprej je treba pozabiti na idejo o vrtu kot eni celoti. Vrt naj se obravnava kot skupina različnih zanimivih delov in lastnosti. Na vrtu imate morda določene rastline, drevesa, skulpture za katere bi želeli, da so videti kot osrednji del vašega vrta. Morda imate določen del vrta v katerem se najboljše počutite, v katerem je počitek najbolj prijeten. V vseh teh primerih se z osvetlitvijo najprej osredotočite na vse te zanimive in prijetne dele vašega vrta. Ponoči so lahko videti še lepši in mogočnejši kot tekom dneva.

Ustvarite atmosfero
Če ne veste kako bi začeli s postavitvijo in izbiro svetilk za vrt, najprej razmislite kakšno atmosfero želite ustvariti. Če želite ustvariti raznolik, razgiban vrt, poln zanimivosti in igrivosti, potem boste verjetno izbrali raznobarvne in različne svetilke, morda celo svetlobne verige. V koliko pa se odločate za bolj umirjeno in prijetno večerno atmosfero, potem boste izbirali manj različnih barv, manj svetilk in manjših moči. Boljše kot brezglavo nakupovanje svetil brez razmisleka je izdelava plana osvetlitve in nato nakupovanje.

vir: www.thelightyard.co.uk
vir: www.thelightyard.co.uk

Bolje zadržano
Z osvetljevanjem začnite zadržano. Lahko sledite vsem navodilom in raznim strokovnjakom, vendar začnite zadržano. To pomeni manj močno svetlobo, manjše svetilke, usmerjene svetilke. Če so luči premočne se kaj hitro zgodi, da osvetljujejo nekaj kar ne boste želeli, da se zabrišejo meje med deli vrta, ki ga želite osvetliti, da se luči prepletajo in podobno. Celotna instalacija izgubi svoj šarm. Ko pripravljate plan za osvetlitev, ga razdelite na dele in se osredotočite na osvetlitev posameznih delov.

Naj bo skrito
Če želite ustvariti pravo dih jemajočo osvetlitev potem poskusite vir svetlobe čimbolj skriti, da ne bode ali sveti direktno v oči opazovalca. To je včasih lažje reči kot narediti, vendar trud bo vsekakor poplačan, saj prikrita svetloba ustvari nekajkrat boljši učinek kot direktna svetloba, ki sije iz vrtne luči. Še posebej morate biti previdni pri osvetljevanju delov kjer načrtujete mesto za večerni počitek. Na ta del vrta direktna svetloba, ki sveti v oči, ne sme biti usmerjena.

vir: www.thelightyard.co.uk
vir: www.thelightyard.co.uk

Silhuete
Nenazadnje vam vaš vrt omogoča tudi igranje s sencami in silhuetami, ki jih sicer ne boste srečali nikjer v vašem vrtu tekom dneva. Nič ni bolj osupljivega kot osvetlitev, ki projicira na drug predmet ali tla zanimivo senco. Vsekakor to ni enostavno opravilo, ampak zahteva nekaj poskusov in igranja s svetlobo na vašem vrtu. Trud v tej smeri je vedno poplačan, saj bo vaš vrt naravnost navduševal.

Izberite pravi material
Pravilna izbira materiala za svetila in luči je pomembna in naj bo v skladu s celotno ureditvijo in stilom vaše hiše ter okolice. Izredno zanimive in skladne z vrtom so lahko lesene vrtne luči, ki so moderne, zanimivih oblik in prijazne okolju.

Vir: www.thelightyard.co.uk