Peč na drva ali toplotna črpalka? Podrobna primerjava

52
Izbira ogrevalnega sistema je odločitev za nadalnjih 10 do 20 let, ki vpliva na udobje, stroške in okolje.

Če razmišljate o ogrevanju svojega doma, se morda sprašujete, ali je bolje izbrati peč na drva ali toplotno črpalko. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da upoštevate več dejavnikov, kot so cena, učinkovitost, okoljski vpliv in vzdrževanje. V tem članku vam bomo predstavili nekaj ključnih razlik med pečmi na drva in toplotnimi črpalkami ter vam pomagali pri odločitvi, katera je bolj primerna za vaše potrebe.

Primernost za različne tipe stavb

Peči na lesno biomaso, kot so peči na drva, pelete ali sekance so dobra izbira za slabo izolirane starejše hiše, saj lahko dovajajo veliko energije. Vendar pa potrebujejo prostor za skladiščenje in po navadi ročno polnjenje.

Toplotne črpalke so bolj učinkovite v dobro izoliranih novogradnjah in saniranih hišah. Njihova prednost je avtomatsko delovanje in manj emisij, vendar je začetna investicija višja.

 

Prostorska zahteva in montaža

Peči na drva potrebujejo dimnik, prostor za skladiščenje, pa tudi prostor za postavitev peči. Za avtomatsko polnjenje je potreben dodatni prostor. Montaža je relativno enostavna.

Toplotna črpalka potrebuje manj prostora, vendar zahteva prostor za zunanjo enoto (zrak-voda) ali vrtino (zemlja-voda ali geotermalna toplotna črpalka). Montaža je lahko dražja in zahtevnejša.

 

Udobje uporabe

Peči na drva ustvarjajo prijeten ambient z ognjem, vendar zahtevajo ročno polnjenje in kurjenje. Potrebujejo tudi več vzdrževanja, kot so čiščenje pepela in redni pregledi. Toplotne črpalke delujejo avtomatsko in ne ustvarjajo emisij. Prav tako potrebujejo manj vzdrževanja.

 

Primerjava stroškov

Peči na drva imajo nižjo začetno investicijo, vendar višje obratovalne stroške zaradi goriva, dostave in skladiščenja. V ceno je potrebno vključiti tudi stroške vzdrževanja.

Investicija v toplotnt črpalkt pomeni višjo začetno investicijo, vendar kasnejše nižje obratovalne stroške in udobno ogrevanje, brez nalaganja in čiščenja. Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so lahko še nižji, če se uporablja ugoden tarif za elektriko. Pri zniževanju stroškov je lahko v veliko pomoč tudi sončna elektrarna. V kombinaciji s hranilnikom električne energije si lahko večino energije za ogrevanje prostorov in sanitarne vode pridobimo sami.

Cene elektrike se v zadnjih letih zvišujejo, po zadnji objavi cen novih tarif za omrežnino, ki jih je objavila Agencija za energijo, pa je jasno, da bodo cene elektrike v prihodnje še višje. Zato je razmislek v investicijo v samooskrbo z električno energijo še kako na mestu.

 

Vpliv na okolje

Peči na drva so CO2-nevtralne, če se po navadi uporablja lokalno pridobljen les. Vendar pa lahko onesnažujejo zrak s prašnimi delci.

Toplotne črpalke ne ustvarjajo emisij, vendar porabljajo elektriko, ki je lahko pridobljena iz neobnovljivih virov (termoelektrarne).

 

Dodatne možnosti

Obstajajo hibridni sistemi, peč na drva v kombinaciji s toplotno črpalko. Sistem, ki lahko ponuja optimalno rešitev in zanesljivost ogrevanja za nekatere uporabnike. Z uporabo takšnega sistema smo lahko precej bolj varni pred okvarami in strahu, da ostanemo sredi ogrevalne sezone brez ogrevanja.

Sklep

Ni univerzalnega odgovora na vprašanje, ali je ogrevanje s pečjo na drva ali s toplotno črpalko bolj ugodno. Najboljša izbira je odvisna od vaših individualnih potreb, tipa stavbe, proračuna in preferenc glede udobja in vpliva na okolje.

Za podrobnejšo primerjavo stroškov se obrnite na strokovnjaka za ogrevanje, ki vam bo lahko svetoval tudi, koliko nepovratnih sredstev – subvencije Eko sklada lahko pridobite za posamični primer investicije.