INTERVJU: Matej Bah, Navdih gozda za praktične izdelke iz lesa

3126

O tem, kako narava ponudi ideje za zanimive izdelke iz lesa in hkrati omogoči poslovno pot, smo se pogovarjali s podjetnikom Metejem Bahom.

1. Kako ste prišli do ideje o tej zanimivi uporabi lesa?

Prvič sem videl hišo iz hlodov, ko sem bil še otrok, in sicer v mladinski seriji Grizzly Adams. Zgodba, ki prikazuje človeka v tesni povezavi z naravo, me je povsem očarala. Ker sem imel od nekdaj ustvarjalno žilico, sem si kasneje tudi sam izdelal posteljo iz hlodov (ki je po vseh teh letih še vedno enako trdna). Leta 2014, ko se je zgodil žledolom, pa mi je narava praktično sama ponudila možnost, da začnem ustvarjati svoje sanje. Na spletu sem našel primerno orodje in načine obdelave lesa, ki mi najbolj ustrezajo, ter se lotil dela.

2. Zakaj se vaši kupci odločajo za lesene izdelke?

Na trgu je na voljo veliko izdelkov iz umetnih materialov, ki so morda bolj praktični, gotovo pa cenejši. Vendar pa se ljudje vse bolj zavedamo pomena zdravega načina življenja in v povezavi s tem tudi vse bolj posegamo po naravnih materialih, tako zase kot za naše ljubljenčke. Les je poleg tega tudi topel in uporabniku prijazen, leseni izdelki kot so Goodbed izdelki – ki so pravzaprav del pohištva, pa tako v domove kupcev vnašajo še svojevrstno toplino.

garnitura goodbed
Garnitura Goodbed

3. Ali kupce bolj pritegne dobra zgodba, izdelek ali je za preboj na trgu pomembno oboje?

To se najbrž razlikuje od primera do primera, gotovo pa je odvisno tudi od vrste izdelka, ki ga kupec želi oziroma potrebuje. Pri omari iz iverala bi denimo težko rekli, da kupca poleg uporabnosti in cene pritegne tudi zgodba. Pri izdelkih Goodbed pa je ravno zgodba tista, ki je v ospredju.

4. Ali ste izvedli predhodno analizo trga ali je odločitvi za to nišo botrovala intuicija?

V prvi vrsti sem sledil svoji intuiciji. Od nekdaj sem si želel ustvarjati in les mi je bil vedno blizu. Ko sem se odločil za poslovno pot, sem seveda opravil tudi analizo trga in ugotovil, da tovrstnih izdelkov v Slovenji ni, možen je bil le nakup iz tujine. Vendar pa se za to pot nisem odločil zaradi finančnih apetitov (tega si niti nisem obetal), temveč želim predvsem početi to, kar rad počnem. Da so moji izdelki všeč tudi drugim, pa je po mojem mnenju največja nagrada za opravljeno delo.

Ležišče za pse Goodbed

5. Kako se spogledujete s tujino, kakšne so možnosti?

Možnosti za prodor v tujino gotovo obstajajo, vendar pa se trenutno bolj usmerjam v butično proizvodnjo. V masovni proizvodnji bi po mojem mnenju zgodba, ki ji sledijo izdelki Goodbed, izgubila svoj čar.

6. Ali menite, da imamo v Sloveniji dovolj znanja in poguma za podobne zgodbe na področju uporabe in trženja lesa?

Mnoge slovenske zgodbe so se že potrdile kot uspešne in prepričan sem, da jih še veliko sledi. Pri svojem delu se srečujem z res velikimi “mojstri lesa”, nekateri so že dosegli svoj preboj, drugi pa še čakajo na primerno vzpodbudo, vendar moram reči, da sem optimističen. Vsekakor pa imate ključno vlogo za preboj malih podjetnikov ravno mediji, zato sem izjemno vesel vaše pozornosti in se zanjo zahvaljujem (Matej Bah).

Stojalo za pasje posode Goodbed

Intervju: T.R.