Lesena streha za slone

1756
Pod leseno streho, podobno krošnjam dreves so sloni pozimi odlično zaščiteni

Zürich je največje mesto v Švici, skupaj z okolico ima 1,3 milijona prebivalcev, po anketah pa eno od mest z najvišjo kakovostjo življenja na svetu. Po mnenju uredništva pa ima tudi eno najnenavadnejših gradenj, zgrajenih večinoma iz večslojnih lepljenih lesenih plošč, znanih pod oznako CLT (Cross Laminated Timber).

Zavetišče za slone

V züriškem živalskem vrtu imajo tudi skupino osmih slonov, ki jih je potrebno zaščititi v zimskem času. Posamezna žival tehta od 2 do 5,5 ton, zato so arhitekti poleg ugodne klime morali računati tudi na izjemno moč živali, saj lahko jezni samec med napadom razvije potisno moč okrog 15 ton. Zgradbo, ki prekriva zemljišče, večje od nogometnega igrišča, so dokončali pred dvema letoma in se je do sedaj odlično izkazala. Od zunaj je podobna sivkastemu želvjemu oklepu, od znotraj pa daje vtis, kot da sloni živijo pod krošnjami pragozdnih dreves. Zgradba je tudi z estetskega vidika izjemna, les pa je naravni material okolja, v katerem se gibljejo sloni tudi na prostosti.

Tri plasti CLT panelov so med montažo rahlo upognili in spojili z 21 cm vijaki
Tri plasti CLT panelov so med montažo rahlo upognili in spojili z 21 cm vijaki

Večplastna streha

Streha ima razpon 80 m in je sestavljena iz 550 CLT plošč iz smrekovih lamel, od katerih nista niti dve enaki. Plošče so nameščene v treh slojih, ter spojene z več kot 600.000 vijaki, dolgimi 21 centimetrov. Med izrezovanjem so vsako ploščo zavrteli za kot 60°, s tem so dosegli še enakomernejšo obremenitev. Zaradi velike moči slonov, streha sloni na betonskih stebrih, nanje pa so pritrdili konstrukcijo iz jeklenih cevi, ki služi kot šablona za nameščanje CLT plošč. Med nameščanjem so plošče rahlo zvijali v radiuse, ki znašajo med 40 in 80 metri.

550 računalniško krojenih CLT panelov so namestili na konstrukcijo v treh plasteh
550 računalniško krojenih CLT panelov so namestili na konstrukcijo v treh plasteh

V razmeroma tanki strehi se nahaja 271 okenskih odprtin nepravilnih oblik, ki oponašajo pogled v krošnje dreves. Vse plošče in odprtine so izjemno natančno izrezali že pred montažo v zunanjo lupino, v notranji dve plasti plošč pa so jih izdelali ročno. Več kot 30°strehe pokrivajo okna, ki niso steklena ampak iz EFTE membrane, ki je oblikovana kot blazina. Izvedba je enaka kot stene in strop znanega olimpijskega bazena v Pekingu. Vsako okno je priključeno na cevni sistem za vzdrževanje tlaka in ima izjemne toplotno izolacijske lastnosti. Aluminijasti rob oken je dvignjen nad nivo strehe, s čimer je zagotovljeno odtekanje padavin brez zamakanja. Vso deževnico s strehe zajemajo in z njo zalivajo rastline ter polnijo velik plavalni bazen za slone.

Izreze za okna v spodnji CLT plasti so naredili ročno
Izreze za okna v spodnji CLT plasti so naredili ročno

Zunanja plast in oporne točke

Zunanja plast, ki ščiti konstrukcijo pod njo, je izdelana iz laminiranega lesa, ki ima oznako LVL (Laminated Veneer Lumber). Zunanja plast dodatno ni obdelana ter spreminja svojo barvo v skladu z vremenom. Če je sončno, dobi skoraj srebrnkast sijaj, ko dežuje pa postane na pogled skoraj črna. Arhitekti trdijo, da so stem dosegli, kot da bi tudi streha bila živa. Streho pred vdorom vode ščiti polstena membrana Sarnafil TG, ki se nahaja pod zunanjo lupino. Ima visoko življenjsko dobo, ki jo povečuje še plast laminiranih plošč, saj zaradi tega ni izpostavljena sončnim žarkom in neposrednemu vplivu dežja, toče ali snega.

Krovne lesene LVL plošče so neobdelane in spreminjajo barvo v skladu z vremenom
Krovne lesene LVL plošče so neobdelane in spreminjajo barvo v skladu z vremenom

Streha daje lahkoten izgled in na videz raste iz tal. V resnici pa vse sile prevzema neviden betonski obroč, ta pa sloni na tankih pravokotnih stebrih iz prednapetega betona in ki nosijo vso streho. Na ta način so dosegli, da vse sile prevzamejo stebri in jih odvedejo v tla. Ključni in najbolj skriti element te strehe pa so dvojni tečaji, ki prevzemajo upogibe in raztezke na nosilnih točkah strehe.

Streha sloni na vitkih stebrih iz prednapetega betona in na glavnih temeljih, ki se nahajajo na mestih, kjer se dotakne tal
Streha sloni na vitkih stebrih iz prednapetega betona in na glavnih temeljih, ki se nahajajo na mestih, kjer se dotakne tal

Sloni so nekaj posebnega

Spadajo med izjemno inteligentne živali, zato ne sme biti v dosegu njihovih rilcev nobene naprave ali vijaka, ki bi ga lahko odvili. Če je katerikoli del oplate slabo pritrjen se bodo z njim zagotovo začeli igrati in takoj začeli učiti en drugega , kako takšne vijake ali plošče odstranili. Zato so sloni sposobni dobesedno razstaviti svoje okolje, če bi za to dobili priložnost.

Pod to streho se nahaja še galerija za obiskovalce, s katere lahko opazujejo slone, primerna pa je tudi za različne prireditve. Izjemen je tudi pogled skozi stekleno steno bazena, kjer lahko obiskovalci opazujejo slone med plavanjem. Zasnova objekta je delo oblikovalskega podjetja Markus Schietsch Architekten.

Rastline in bazen za plavanje slonov polnijo z deževnico s strehe
Rastline in bazen za plavanje slonov polnijo z deževnico s strehe

Avtor: Tihec