Zbiranje deževnice in čistilne naprave

507
Čistilna naprava
Zbiranje deževnice je pomembno s finančnega in ekološkega vidika

Danes poznamo ogromno gradbenih ekološko sprejemljivih rešitev. Pri varstve okolja in narave, moramo poleg ekološko sprejemljivih materialov pri gradnji hiše, pomisliti na najpomembnejšo dobrino – na vodo.

Deževnica prepolovi porabo

Poznano je, da človek na dan porabi povprečno preko 120 litrov pitne vode. Ogromne količine te pitne vode porabimo za splakovanje kotličkov, za zalivanje, pranje avtomobilov in podobno. Zbiralnik deževnice nam lahko količino porabljene bode iz omrežja več kot prepolovi. Rezervoar za deževnico enostavno vkopljemo v zemljo in vanj z žlebov usmerimo deževno vodo. Na površini je viden samo pohoden pokrov. Deževnico lahko potem uporabljamo za pralnje perila, splakovanje stranišč in zalivanje. Še posebaj je deževnica dobrodošla pri pranju s pralnim strojem. Voda je omehčana, porabili bomo manj pralnih sredstev inker je deževnica brez vodnega kamna, nam bo pralni stroj prav gotovo služil dlje časa.

Zbiralnik vode ima za zmanjšanje porabe pitne vode iz vodovodnega omrežja tako pozitiven finančni in ekološki učinek.

Biološke male čistilne naprave

Male čistilne naprave zamenjujejo stare, ekološko nesprejemljive greznice. Čistilna naprava prečisti odpadno vodo in ne obremenjuje okolja. Biološka čistilna naprava se čisti enkrat letno, stroški pa bodo enaki, kot pri običajni greznici. Biološke čistilne naprave so primerne zanimive za vgradnjo na podeželju, pri počitniških hišah, kjer ni urejenega kanalizacijskega sistema. Male čistilne naprave so večih dimenzij. Učinkovito lahko očistijo odplake tako enodružinskih hiš, kot večstanovanjskih zgradb.

Čistilna naprava
Delovanje bakterij v hišni biološki čistilni napravi odplake spremeni v čisto vodo