5 prednosti lesenih oken, ki prepričajo

2866

Tehnologija izdelave lesenih oken stalno napreduje, tako leseno okno izpred 20 let ni enako današnjemu oknu. Naprednejša lesena okna danes ustrezajo standardom za nizkoenergijske in pasivne hiše. Dosegajo skupno toplotno prehodnost okna 0,8 W/m2K ali celo boljšo, imajo dvojna tesnila, izolativna polnila, trojno zasteklitev, inovativne vogalne vezi in še bi lahko naštevali. Podobne lastnosti bi našli tudi pri oknih iz drugih materialov. In vendar lesena okna prepričajo z nekaterimi lastnostmi, ki bistveno vplivajo na odločitve kupcev.

1. Naravni material
Les je naravni material, pozitivno vpliva na počutje v prostoru. Pri izdelavi lesenih oken prednjačijo smreka, macesen in tudi hrast. Smreka se uporablja pogosteje zaradi odlične toplotne izolativnosti. Pretežno se uporabljajo certificiran les najvišjih kakovosti. Z uporabo lepljencev je poraba lesa kar najbolj racionalna.

2. Lokalna surovina, lokalna izdelava
Lesena okna so lahko izdelana iz lokalne surovine ustrezne kakovosti, lesa naših gozdov. Ravno tako imamo v Sloveniji dovolj znanih in priznanih proizvajalcev lesenih oken, ki uspešno prodajajo tako na domačem, kot tujem trgu.

3. Nizka poraba energije
Ob ustrezni tehnologiji izdelave lesenega okna, se porabi pomembno manj energije v primerjavi z izdelavo oken (okvirjev) iz drugih materialov.

Prerez les / aluminij okna linije LUX 9.7 (Okna Gašper)
Prerez les / aluminij okna linije LUX 9.7 (Okna Gašper)

4. Vpliv na okolje
Izdelke je potrebno opazovati skozi celotni življenjski cikel. Prednost lesenega okna in na splošno večine lesenih izdelkov je, da so prijazni do okolja po končani uporabi, saj ne predstavljajo nevarnega odpadka. Odsluženo leseno okno je razgradljivo, oz. se lahko uporabi kot surovina v drugih procesih. Ne predstavlja negativnega vpliva na okolje.

5. Toplina in domačnost
Ob dotiku ali pogledu les že od nekdaj prepričuje s svojo toplino in domačnostjo. S transparentnimi premazi se ohranja njegov naravni videz.

Roman