Zunanje lesene talne obloge, okolju prijazne

2943

Oglasno sporočiloLesene talne obloge za zunanje prostore se čedalje pogosteje uporabljajo na površinah, kot so terase, balkoni, prostori ob bazenih ali dvorišča. Les, ki je primeren za take obloge, je zaradi naravnih snovi, ki jih vsebuje, odporen proti trohnobi, žuželkam in plesni brez uporabe škodljivih kemikalij. Talna obloga iz takega lesa je torej ekološko povsem neoporečna, brez posebnega vzdrževanja pa uporabn
a tudi več kot 25 let. Z leti temeljna barva lesa pridobi srebrno patino, proces pa lahko upočasnimo z uporabo naravnih olj, kot je tikovo ali bangkiraijevo. Taka talna obloga skorajda ne zahteva vzdrževanja. Zagotovo obogati vsak zunanji prostor ter mu doda toplino in mehkobo. Na voljo so obloge iz naslednjih plemenitih vrst lesa: ipé (lapacho), tik, cumaru, masaranduba, merbau, kempas, bangkirai… Zunanje talne obloge so lahko brazdane ali ravne ter različnih dolžin, širin in debelin.

Leseni sestavljivi elementi
V naši ponudbi lesenih talnih oblog so tudi leseni sestavljivi elementi, ki so postavljeni na podlago iz umetne mase. Elemente poljubno sestavljamo in sami naredimo vzorec zunanje talne obloge.

Toplotno obdelan les
Tak les ima povečano trajnost, zaradi česar je primeren za fasade in pregrade, ki ščitijo pred dežjem. S toplotno obdelavo se spremenijo lastnosti lesa, ki tako postane trajnejši, predvsem odpornejši proti vlagi in drugim vremenskim vplivom. Njegova uporabnost, brez dodatne kemične zaščite, je do 30 let, in sicer zaradi razpadanja hemiceluloz pri temperaturah do 212 stopinj Celzija. Hemiceluloze so namreč glavni vir hrane gliv, ki povzročajo trohnobo ter razkrajajo les in s tem zmanjšujejo njegovo trajnost. Toplotno obdelan les je odporen proti glavnim vrstam lesnih žuželk (kozlički, trdoglavci …), ne pa tudi proti algam, ki rastejo na njegovi površini. Les jim sicer ponuja le mehansko oporo, zato ga ne poškodujejo in zmanjšujejo njegove trajnosti. Edina težava je torej estetske narave. Rast alg lahko preprečimo s površinsko zaščito.

lapacho.thumb-alpod
(vir: Alpod d.o.o.)

Toplotno obdelan les ima večjo stabilnost kot toplotno neobdelan les. Po taki obdelavi se mu zmanjša tudi higroskopičnost oziroma sposobnost sprejemanja in oddajanja vlage, zaradi česar se počasneje odziva na spremembe zračne vlage, s tem pa sta manjša njegovo krčenje in nabrekanje.

V naši ponudbi toplotno obdelanega lesa so naslednje drevesne vrste: sibirski macesen, jesen, bor in smreka.

Vir: Alpod d.o.o.