Do hiše iz ilovice z lastnim delom

2769
Do hiše iz ilovice z lastnim delom (Franci Dovč)

»Bivanje v hiši, zgrajeni iz ilovice, je super. Z družino smo prej živeli v stanovanju sredi Maribora. Imeli smo nenehne težave s prehladi. Zdaj tega ni več, saj ilovica ustvari idealno mikroklimo v prostorih.« Tako je po petih letih življenja v hiši iz ilovice (površina 120 kvadratnih metrov) opisal svoje izkušnje Robert Veselko iz Spodnjega Dobrenja pri Pesnici.

Sogovornik je že med študijem v avstrijskem Gradcu pridobil nekaj znanja o gradnji hiš iz ilovice in se navdušil za gradnjo takih hiš. Tako kot večina mladih parov z majhnimi otroki, se je tudi sam spraševal, kako naj družina ob omejenih finančnih virih reši svoj stanovanjski problem. Po vztrajnem iskanju jim je uspelo najti primerno ter cenovno dokaj ugodno zemljišče v Spodnjem Dobrenju, dobrih petnajst minut vožnje iz Maribora proti Šentilju. Z znanjem, ki si ga je pridobil na fakulteti in dodatnim znanjem iz literature in interneta, je izdelal projekt, pridobil vse papirje in se lotil gradnje.

Na parceli so najprej zabetonirali pasovne betonske temelje, nato pa postavili leseno ogrodje oziroma skelet celotne hiše. S pomočjo prijateljev se je sam lotil tudi »zidanja« iz ilovice, ki so jo izkopali kar na domačem zemljišču. Pri gradnji so uporabili dva različna sistema. Južno stran hiše so zgradili iz ilovnatih zidakov (24 x 12 x 8 cm), ki so jih izdelali sami s pomočjo posebnih kalupov in z njimi pozidali steno. Druge stene so izdelali tako, da so z zunanje strani nabili lesen opaž, z notranje strani so napeli trstiko, vmesen prostor pa zapolnili z gosto mešanico gline, slame, peska in ekstrudirane gline. Ob tem je sogovornik dodal, da mora biti tako pripravljena mešanica čim bolj gosta in suha. Več vode pomeni tudi večje razpoke in večje posedanje.

Zunaj apno, znotraj ilovica

Gradnja hiše iz ilovice je po sogovornikovih izkušnjah dokaj zamudna in fizično precej naporna. A kljub temu, da je gradnja hiše trajala pet let, se jim je to obrestovalo, saj je bilo to dovolj dolgo obdobje, da so se vgrajeni materiali dobro posušili in stabilizirali. Ko so bile stene pozidane (iz njih so sproti odstranjevali lesen opaž), so nanje z zunanje in notranje strani pritrdili lesno-vlaknene izolacijske plošče. Iz zunanje strani so hišo obložili še z navadnimi deskami, in sicer samo na tistem delu, kjer so stene zidali s pomočjo opaža, drugi del hiše pa so ometali z apnenim ometom. Na tem delu hiše so zidovi debeli 24 cm in imajo 8 cm izolacije, medtem ko so stene iz opeke debele pol metra. Notranje stene so ometali z ilovnatim ometom.

Pod strešno konstrukcijo je iz notranje strani položen 20 cm debel sloj izolacije iz celuloznih kosmičev. V otroški sobi je iz notranje strani (pod slojem izolacije) položen lesen opaž, v bivalnih prostorih in na galeriji pa je omet iz ilovice.

Z zunanje strani so nabili lesen opaž, z notranje strani so napeli trstiko, vmesen prostor pa zapolnili z gosto mešanico gline, slame, peska in ekstrudirane gline (Franci Dovč)
Z zunanje strani so nabili lesen opaž, z notranje strani so napeli trstiko, vmesen prostor pa zapolnili z gosto mešanico gline, slame, peska in ekstrudirane gline (Franci Dovč)

Za ogrevanje hiše uporabljajo plin. V bivalnih prostorih imajo napeljan nizkotemperaturni sistem stenskega ogrevanja, poleg tega je v tem delu hiše postavljena tudi velika peč na drva. Hiša za ogrevanje sicer ne porabi veliko energije, vendar se je lastnik že ob načrtovanju hiše odločil, da bo hiši ogrevala plinska peč.

Glede na to, da pri nas ni veliko takih, ki imajo izkušnje z gradnjo hiš iz ilovice, nas je seveda zanimala cena take hiše. Odgovor na to vprašanje po navedbi lastnika ni tako preprost, saj je bila hiša zgrajena pred več leti in v povsem drugačnih finančnih razmerah, kot so danes. Kljub temu pravi, da je hiša stala okoli 12 milijonov tedanjih tolarjev ali okoli 50 tisoč evrov. Ob dejstvu, da so veliko dela pri hiši opravili lastnik sam in njegovi prijatelji, prav tako mu ni bilo treba kupiti ilovice, ki so jo izkopali kar ob hiši, in podobno. Zato omenjena cena ni povsem realna, vendar lahko tudi iz izkušenj drugih graditeljev sklepamo, da so hiše, pri katerih lastniki sami opravijo veliko dela, lahko precej cenejše od hiš, ki jih ponujajo proizvajalci različnih tipov varčnih hiš.

Franci Dovč