Ogrevanje s kotli na polena: Udobje in prihranek v enem

38

Zaradi visoke cene kurilnega olja se zadnja leta uporabniki odločajo za zamenjavo peči. Od ogrevalnih sistemov danes zahtevamo ekonomičnost, ekološko neoporečnost, dolgo življenjsko dobo in čim manj vzdrževanja. Sodobni kotli na polena so tak ogrevalni sistem, katerim je, glede vseh omenjenih lastnosti, morda primerljiva le toplotna črpalka. Vendar bo v prihodnje, zaradi podražitev elektrike, to razmerje šlo le še v prid kotlom na polena.

Slovenija je lesno bogata država. Gozdovi pokrivajo približno 60% površine Slovenije, kar nas postavlja med najbolj gozdnate države v Evropi.

Slovenija ima velik potencial za trajnostno rabo gozdov in lesnih virov, zato je še bolj nerazumno, da je vlada Roberta Goloba želela prepovedati ogrevanje z drvmi v novih objektih ter pri zamenjavah ogrevalnih sistemov. Po protestih javnosti in ob upoštevanju mnenj strokovnjakov, je kasneje sprejela odločitev, da ogrevanja na drva ne bo prepovedala. Namesto tega se je vlada osredotočila na spodbujanje uporabe sodobnih peči na drva, ki so bolj učinkovite in ki ne onesnažujejo okolja.

Koliko stane ogrevanje z dvrmi v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi?

Energetski ekvivalent 1.000 L kurilnega olja, ki s prevozom stane 1300 EUR, je 5m3 zračno suhih polen, ki stanejo okrog 600 EUR. Podoben strošek ogrevanja bi trenutno, pri reguliranih cenah elektrike, imeli tudi s toplotno črpalko, vendar je investicija v toplotno črpalko precej višja. Izbrati peč na drva ali toplotno črpalko, je v največji meri odvisna od vaših individualnih potreb in situacije

Alternativa je še peč na pelete, s katero bi pri ekvivalentu zgornjega primera za ogrevanje porabili okrog 900 EUR.

Zakaj izbrati kotel na polena?

Ogrevanje s poleni je bistveno cenejše od ogrevanja s kurilnim oljem ali elektriko. Za ogrevanje s poleni boste porabili manj kot polovico denarja v primerjavi z drugimi energenti. Poleg tega je les obnovljiv vir energije in pri gorenju ne proizvaja emisij toplogrednih plinov. S tem boste prispevali k ohranjanju okolja. Sodobni kotli na polena so enostavni za uporabo in zagotavljajo udobno ogrevanje vašega doma. Kvalitetni kotli na polena imajo dolgo življenjsko dobo, kar pomeni dolgoročno brezskrbnost.

Uplinjevalni kotli na polena so najbolj učinkovita vrsta kotlov na polena

Sodobni uplinjevalni kotlel na drva dosegajo izkoristek preko 90%, kar pomeni, da tovrstni kotli izkoristijo skoraj vso energijo lesa. Poleg tega omogočajo dolge intervale med nalaganjem (tudi do 24 ur) in možnost kombinacije z zalogovnikom tople vode za še večje udobje.

Če imate že obstoječo peč na drva, jo lahko nadgradite z vgradnjo zalogovnika tople vode in nadgradnjo razdelilca z motornimi mešalnimi ventili. To bo povečalo udobje in podaljšalo intervale med nalaganjem.

Pri nakupu kotla na polena bodite pozorni na:

  • Energijsko nalepko: Izberite kotel z razredom A ali B, ki je energetsko najučinkovitejši.
  • Znak “evropske rože”: Ta znak pomeni, da je kotel okolju prijazen.
  • Moč kotla: Moč kotla naj bo ustrezna velikosti vašega objekta.
  • Subvencije: Preverite, ali so na voljo subvencije za nakup kotla na polena.

Za dodatne informacije se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri izbiri ustreznega kotla in vam svetoval o optimalni montaži in uporabi.