Mladinski hotel Punkl, Ravne na Koroškem

2607
Mladinski hotel Punkl je prejel priznanje za energetsko učinkovit turistični objekt leta 2012 in nacionalno nagrado za najboljšo leseno gradnjo leta 2013 v kategoriji javni objekti.

Mladinski hotel »Punkl« na Ravnah na Koroškem se nahaja južno od Osnovne šole Prežihovega Voranca, med gozdnim robom in Športnim parkom. Mladinski hotel je v neposredni bližini večine kulturnih objektov naselja Ravne na Koroškem – gradu z Osrednjo koroško knjižnico dr. Franca Sušnika, spomeniško zaščitenega grajskega parka, v bližini Koroškega pokrajinskega muzeja, starega mestnega jedra in železarskega muzeja. V neposredni bližini je Športni center s kopališčem, atletskim stadionom, smučiščem in drugimi športnimi površinami. Mladinski hotel »Punkl« obstoječe vsebine dopolnjuje in zaokrožuje v celoto. S svojo promocijo postaja generator turističnega razvoja regije.

Kompakten lesen stavbni volumen je subtilno umeščen na padajoč teren. Z oblikovanjem vhoda in teras se v notranjosti ustvarjajo razgibani in svetli prostori. Dostop je urejen preko pešpoti, ki nas zlagoma vodi do vhodne terase med obstoječima visokoraslima drevesoma. V pritličju se nahaja vhodni skupni prostor s turistično info točko, prostori za druženje gostov, servisni prostori in soba prilagojena za bivanje invalidov. V skupnih prostorih, z izhodom na pokrito vhodno teraso in teraso jedilnice, se prirejajo potopisna predavanja, izobraževanje mladih, glasbene delavnice ipd. Ležišča za goste so organizirana v osmih sobah z lastnimi kopalnicami v katerih lahko prenoči do 48 gostov.

Z oblikovanjem vhoda in teras se v notranjosti ustvarjajo razgibani in svetli prostori.
Z oblikovanjem vhoda in teras se v notranjosti ustvarjajo razgibani in svetli prostori.

Hotel Punkl je grajen z lesom

Horizontalna in vertikalna montažna konstrukcija je iz lesenih križno lepljenih plošč debelin od 9,8 do 14,0 cm, ki so v notranjosti objekta vidne in didaktično prikažejo uporabo lesene konstrukcije. Fasadna obloga je izvedena iz smrekovega lesa lokalnega izvora (Pohorje) in obdelanega v lokalnem obratu (Otiški vrh), kar promovira lokalno lesno industrijo in spodbuja njen razvoj. Fasadni ovoj s toplotno izolacijo iz vpihanih celuloznih kosmičev je debeline 28 cm in s 0,133 W/mK, kar omogoča nizkoenergijskost objekta s skupno potrebo po energiji 22 kWh/(m2a).

Mladinski hotel Punkl je grajen z lesom. Uporabljena je lokalna surovina in lokalno znanje.
Mladinski hotel Punkl je grajen z lesom. Uporabljena je lokalna surovina in lokalno znanje.

Ogrevanje in prezračevanje hotela

Sistema za ogrevanje in prezračevanje objekta (toplotna črpalka zrak/voda in klimatizacijska naprava z rekuperatorjem toplote 92%), delujeta sinhrono tako, da je odpadni zrak klimatizacijske naprave speljan do zajema toplotne črpalke in izboljšuje njen izkoristek. Zunanje stavbno pohištvo ima troslojno termopansko zasteklitev s toplotna prehodnostjo 0,8 W/m2K in je vgrajeno po RAL smernicah z izmerjeno zrakotesnostjo n50=0,41/h. Ukrepi s področja energetske učinkovitosti objekta prinašajo uporabniku nizke obratovalne stroške.

Za ogrevanje in prezračevanje objekta skrbita črpalka zrak/voda in klimatizacijska naprava z rekuperatorjem toplote 92%.
Za ogrevanje in prezračevanje objekta skrbita črpalka zrak/voda in klimatizacijska naprava z rekuperatorjem toplote 92%.

Vpliv objekta na lokalno življenje

Objekt je spodbudil turistični razvoj Koroške regije, spodbudil je razvoj sosednjega športnega parka Ravne na Koroškem in je promotor trajnostnega turizma na Koroškem. Postal je žarišče športnih in kulturnih dejavnosti, prireditev, koncertov, predavanj, delavnic ter s tem pomembna socialna in medgeneracijska točka. Izvajalci objekta (Kograd Igem d.o.o. in Smreka d.o.o.) prihajajo iz lokalnega okolja in so z izvedbo objekta pridobili izkušnje na področju trajnostne gradnje. Objekt je prejel priznanje za energetsko učinkovit turistični objekt leta 2012 in nacionalno nagrado za najboljšo leseno gradnjo leta 2013 v kategoriji javni objekti.

Podatki o projektu

Avtorji: Maruša Zorec, Uroš Rustja, Mitja Novak, Martina Tepina

Arhitekturna pisarna: Arrea d.o.o.
Naročnik: Koroški zavod za kulturo
Lokacija: Gozdarska pot 18, 2390 Ravne na Koroškem
Projekt: 2008
Čas gradnje: June – Septmeber 2011

Projektant gradbenih konstrukcij: CBD d.o.o.
Projektant strojnih instalacij: RE Ing d.o.o.
Projektant elektro instalacij: Biro B&J, s.p.
Izvajalec: Kograd Igem d.o.o., Okna Gašper d.o.o., Kograd Interier, d.o.o., Instalater d.o.o., Lesnina MG Oprema d.d., Robles d.o.o.
Fotograf: Miran Kambič

Neto površina objekta: 518,50 m2
Površina zemljišča: 1574,60 m2

 

vir: www.arrea.si