Paviljon z Expa že v Murski Soboti, pa bo tu tudi ostal?

1234
Kje bo stal paviljon, s katerim se je Slovenija lani predstavljala na svetovni razstavi v Milanu, bo znano v kratkem.

Kje bo stal paviljon, s katerim se je Slovenija lani predstavljala na svetovni razstavi v Milanu, bo znano v kratkem. Arhitekturno mojstrovino te dni selijo iz Milana v Slovenijo, lesene elemente namreč skladiščijo v hali v Murski Soboti, a le začasno.

Obljubljeno ni bilo nič

Spomnimo, da je župan Aleksander Jevšek že v začetku leta govoril, da so mu na gospodarskem ministrstvu obljubili, da bo paviljon z Expa stal v Murski Soboti. Tako so na občini že pripravili velike načrte s paviljonom, ki naj bi predstavljal »vrata v Pomurje«, in so zanj zagotovili že tudi sredstva v proračunu, a čisto mogoče je, da so delali račun brez krčmarja. Državni sekretar Aleš Cantarutti je za RTV Slovenija sicer potrdil, da so se s predstavniki Mestne občine Murska Sobota res dogovarjali o možnosti postavitve paviljona, a v isti sapi dodal, da pa obljubljeno ni bilo nič.

V boj za paviljon pet občin s konkretnimi idejami

Tako je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, na hitro objavilo razpis, saj v tej arhitekturni mojstrovini edinstveno priložnost poleg Murske Sobote vidijo še štiri občine, in sicer Ajdovščina, Kočevje, Ptuj in Zagorje ob Savi.

V Kočevju bi paviljon prispeval k razvoju lesarstva, in bi služil kot neke vrste inkubator oziroma valilnica novih tehnologij na področju obdelave lesa. V Zagorju ob Savi pa bi paviljon bil del tehnološkega parka in služil mladim za trajnostni razvoj. Na Ptuju pa bi v paviljonu uredili arheološki park. Mestna občina Murska Sobota želi paviljon postaviti ob Soboškem jezeru v sklopu projekta Vrata v Pomurje, o katerem smo pa že obširneje poročali.

V kratkem znano, kdo bo dobil edinstveno priložnost

Komisija bo prispele vloge odpirala jutri, in potem v štirinajstih dneh vladi predlagala, komu naj zaupa ta objekt. Prednost bodo imele občine, v katerih bi lahko paviljon čim prej zaživel, pa tudi tiste, ki že imajo zagotovljen denar. Torej bo že kaj kmalu znano, ali bo Murska Sobota le dobila to edinstveno priložnost.

vir: http://sobotainfo.com/