Lesena gradnja

Gradnja z lesom postaja vse bolj popularna. Les je trajnostni obnovljivi material in uporaben tako za ogrevanje kot za gradnjo. V zadnjem času je nastalo veliko zanimivih lesenih stavb.

578

Les je človekov spremljevalec že od pradavnine. Lesa ni uporabljal le za izdelovanje orodij in za gretje, ampak si je z lesom pomagal zgraditi varno bivališče. Človek tako že tisočletja ve, da mu les nudi varno zavetje in toplino.  V času industrijske revolucije sta pri gradnji sicer primat prevzela jeklo in beton, vendar se v zadnjih desetletjih marsikdo spet vrača k naravni in trajnostnim materialom. Lesena gradnja tako spet postaja vse bolj aktualna.

Je les dovolj obstojen material?

Dokazano je, da les ni le zelo obstojen – v Skandinaviji še danes stojijo lesene cerkve, zgrajene pred več kot tisoč leti, ampak je les tudi zelo trpežen. Pri preizkusu so primerjali dva dolga elementa, z enakim premerom, enega iz jekla in drugega iz lesa. Testirali so ju, pri kakšni dolžini se prelomi kateri od njiju zaradi lastne teže. Element iz lesa je zdržal 5-kratno dolžino jeklenega.

Kaj pomeni lesena gradnja za kvaliteto življenja?

Ljudje vedno bolj stremijo k življenju z naravo in občutek živeti v hiši, sestavljeni iz masivnega lesa, je prav gotovo ugodnejši od življenja v betonsko jekleni stavbi. Ker je Slovenija druga najbolj gozdnata država v Evropi, je les surovina, ki jo imamo na dosegu roke in je povrhu vsega še med ekološko najbolj primernimi trajnostnimi materiali

S povečanjem uporabe lesa v gradbene namene, bi se povečuje tudi povpraševanje po delavcih  v tej branži. V celotnem procesu,  od poseka, obdelave, do montaže, je v ključenih veliko podjetij in delovne sile. S pametno politiko spodbujanja lesene gradnje, bi tako pridobila tudi država. Gradnja hiše z lesom lahko tako postane hitrejša, učinkovitejša in neobremenjajoča za zanamce.

Lesena gradnja delovna mesta

Lesena gradnja po svetu in v Sloveniji

Splošno znano je, da je lesena gradnja hiš že vsa leta večinsko prisotna v Ameriki, Kanadi, Avstraliji, v Skandinavskih državah, ki živi v hišah. Ta trend gradnje hiš se v zadnjih letih pojavlja tudi pri nas in v državah Zahodne Evrope. Gradijo se montažne hiše, skeletne hiše, tisti bolj ekološko naravnani, pa se celo odločajo za gradnjo pasivne hiše. Takšne hiše so energetsko zelo varčne. Za ogrevanje potrebujejo zelo malo energije, po navadi jih ogreva toplotna črpalka, za kar porabijo na sezono ca. 200 – 300 eur.

Se pa v zadnjih letih na trgu pojavljajo zgradbe, zgrajene iz masivnega lesa, katere bi se nam pred leti zdele nemogoče. Z znanjem in idejami arhitektov, so v zadnjih letih zrasle ogromne lesene zgradbe, za katere si pred leti nismo upali predstavljati, da so zgrajene iz lesa. Hoteli, 100 metrski razgledni stolpi, stanovanjski bloki, ogromne železniške postaje v velikih mestih in podobno.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere od teh velikih lesenih stvaritev.

Alpenhotel, zgrajen povsem iz lesa v avstrijskem Ammerwaldu, ki ga je postavilo podjetje BMW
Trenutno najvišja lesena zgradba na svetu stoji v norveškem mestu Mjøstårnet, V višino meri kar 85,4 metra.
Lesena gradnja Crossrail Station
Ogromna kupola londonske železniške postaje Crossrail Station je zgrajena iz lesa
lesena gradnja razgledni stolp avstija
Leseni razgledni stolp ob Vrbskem jezeru v Avstriji
lesena gradnja stolp na rogli
Tudi razgledni stolp Med krošnjami na Rogli je odličen primer lesene gradnje in povezanosti z naravo.