Ambient Ljubljana odpira svoja vrata prihodnji torek

1160

Ljubljana, 11. november 201526. sejem pohištva – Ambient Ljubljana letos odpira svoja vrata na Gospodarskem razstavišču prihodnji torek, 17. novembra. 158 podjetij iz 17 držav razstavlja notranjo opremo, dodatke za dom, talne obloge, klimatizacijo in ogrevalno tehniko, stavbno pohištvo, montažne hiše idr. vse do nedelje, 22. novembra. Prvi sejemski dan bodo na slovesnem odprtju podelili nagrade in priznanja razstavljenim izdelkom, ki jih bodo izbrale posebne komisije. Novost letošnjega sejma sta brezplačno arhitekturno svetovanje za obiskovalce Top arhitekt ter Posebni gost Ambienta – tokrat je to skupina mladih pod imenom Brands of Friends: prijatelji svežih in inovativnih oblikovalskih zgodb iz Slovenije. Tudi letos so na ogled razstave, predstavljata se italijansko oblikovanje ter poljsko industrijsko oblikovanje. Sejem dopolnjujejo še okrogla miza, predavanja in svetovanja Gradbenega inštituta ZRMK idr. Organizator je v želji, da bi spodbudil obisk sejma, pripravil ugodnosti pri nakupu vstopnic.

Nagrade in priznanja
Gospodarsko razstavišče podeljuje nagrade Pet najboljših (Top 5) in zmagovalca med njimi (Top of the Top) za izdelke in sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma likovno kakovostjo. Nagradili bodo tudi najbolj inovativen izdelek na razstavi in borzi mladih ustvarjalcev Top ideje. Društvo oblikovalcev Slovenije podeli priznanje za dosežke na področju oblikovanja. Zlato plaketo revije Naš dom (Večer) pa dodelijo slovenskemu proizvajalcu pohištva, s katerim je mogoče najlepše v celoti ali delno opremiti stanovanje.

Top ideje in Top arhitekt
Na šesti borzi in razstavi Top ideje se letos predstavlja prek 30 mladih arhitektov in oblikovalcev. Gospodarsko razstavišče jim omogoča javno predstavitev kupcem, tj. obiskovalcem, pa tudi predstavnikom gospodarstva – podjetij iz pohištvene panoge ter tako odpira priložnosti, kako oblikovanje približati javnosti.

Dodana vrednost letošnjega sejma je 30-minutno brezplačno svetovanje za obiskovalce Top arhitekt, ki poteka od torka do sobote od 11.00 do 19.00 ure, v nedeljo pa od 11.00 do 16.00 ure. Svetovalci večinoma prihajajo iz vrst projekta Top ideje: iz studia TRIpike (Tadej Podakar, Luka Fabjan, Urša Križman), studia 3S design (Kaja in Lana Strle), kreativne skupine Ropot (Tina Semolič, Rok Avsec), M ateljeja (Matic Treven) in ekipe Celovito (Jure Judež, Ajda Kolenbrand). Zainteresirani so vabljeni, da si na spletni strani sejma v naprej zagotovijo svoj termin. Nekaj terminov pa bo na voljo tudi za obiskovalce sejma, ki se niso uspeli v naprej prijaviti.

Posebni gost Ambienta
V luči mladih, inovativnih in svežih ustvarjalnih potencialov iz Slovenije pa je tudi druga novost 26. sejma Ambient. Kot Posebni gost sejma se predstavlja trgovina slovenskega oblikovanja Brands of Friends, v kateri sodelujeta oblikovalski studio Desnahemisfera (industrijska oblikovalca Dejan Kos, Klemen Smrtnik, arhitekt Damir Islamovič) ter skupina Wood Stock (živilski tehnik Jaka Jančič, ekonomist Nejc Leskovar, optik tehnik Tamara Jančič). Na njihovem prodajno-razstavnem prostoru bodo naprodaaj izdelki več kot 30 slovenskih vrhunskih blagovnih znamk. Pripravili bodo promocijo lesenih očal Wood Stock, testiranje longboardov ter delavnico, na kateri si bodo obiskovalci lahko zbrusili svoj leseni prstan. V četrtek, 19. novembra, pa v večernih urah pripravljajo networking.

Razstave
Prodajno-razstavna je tudi umetniška tržnica ARTish, ki letos prvič sodeluje na sejmu. Z dodatki za dom se na njej predstavlja šest ustvarjalcev. V dvorani Avla bo na ogled razstava Oblikovalska ikona – fotelj REX oblikovalca Nika Kralja, ki jo je pripravilo Društvo oblikovalcev Slovenije. Poleg razstave TOP 5 nagrajencev sejma Ambient ter Top idej sta na ogled še dve pomembni razstavi. Na razstavi INDEX – Industrial Design Examples from Poland se predstavlja 30 izdelkov sodobnega industrijskega oblikovanja iz Poljske po letu 2010. Italijanska agencija za gospodarsko promocijo z oddelka veleposlaništva Italije sodeluje že tretjič zapored z okroglo mizo in razstavo Made in Italy, na kateri se v preddverju dvorane Kupola in v dvorani Kocka predstavlja italijansko oblikovanje z nekaterimi uglednimi blagovnimi znamkami.

Okrogla miza o sodobnem oblikovanju in svetovanja za obiskovalce
Razstavo Made in Italy dopolnjuje okrogla miza z naslovom Oblikovanje danes: sedanji in bodoči trendi v luči trajnostnega razvoja in migracij, kako se oblikovanje odziva na globalne izzive in hkrati ohranja kulturne in estetske vrednote, ki bo v sredo, 18. novembra, ob 11.00 uri v dvorani Galerija. Na njej sodelujeta Lee Hunnisett De Beer iz podjetja Natuzzi, in Rok Kuhar, arhitekt in oblikovalec iz podjetja Raketa.

Svetovalci Gradbenega inštituta ZRMK bodo na sejmu predstavil trajnostne elemente bivalnega in delovnega okolja. Vse dni sejma bodo od 10.00 do 18.00 ure potekala neodvisna in brezplačna predavanja in individualna svetovanja, na katerih bodo obravnavali trajnostne elemente bivalnega in delovnega okolja pri obnovi in novogradnji, načrtovanje naravne osvetlitve, merila toplotnega ugodja, mikroklimatske parametre in energetsko prenovo stavb in stavbne dediščine, učinkovito rabo energije v stavbah in gospodinjstvih, obnovljive vire energije, vire ogrevanja, pripravo tople sanitarne vode, uporabo deževnice, okoljsko vrednotenje stavb, kazalnike letnega stroška energije za delovanje gospodinjskega aparata in bivanje v skoraj nič-energijskih hišah. Za obiskovalce bodo vsak dan od 13.00 do 16.00 ure na voljo individualni nasveti arhitekta o prenovi in notranji opremi. Od torka do petka je od 10.00 do 12.00 ure na programu delavnica o postopkih pri restavriranju pohištva, ki jo bodo vodili strokovnjaki Slovenskega etnografskega muzeja.
Ugodnosti za obiskovalce
30-minutno brezplačno svetovanje
Sejemski popusti razstavljavcev
Znižana vstopnina 4,5 evra v torek, prvi dan sejma, 17. 11.
Happy Hour vstopnica 5 evrov vsak dan od 12.00 do 16.00 ure

Odpiralni čas
od torka do sobote: od 10.00 do 20.00 ure
nedelja: od 10.00 do 18.00 ure

Več o sejmu: http://www.pohistveni-sejem.si/