Strešna kritina in sončna elektrarna

427
Leseni objekt s sončno elektrarno. Strešna kritina so lahko tudi moduli integrirane sončne elektrarne.

Ali je potrebno, da se pred izgradnjo sončne elektrarne zamenja strešna kritina in obnovi ostrešje? Ali pri montaži sončne elektrarne lahko pride do poškodb strehe? Veliko je vprašanj, katere si investitorji zastavljajo preden se odločijo za investicijo.

Lesene konstrukcije strehe in kritine načeloma ni potrebno menjavati

Ko se odločamo za sončno elektrarno, je vsekakor dobro preveriti v kakšnem stanju je lesena strešna konstrukcija in kritina na objektu, kjer bi želeli, da je montirana sončna elektrarna. Zamenjava strešne kritine/ali obnova ostrešja ni potrebna, če je stanje zadovoljivo in smo prepričani, da bo ostrešje vzdržalo vsaj še 15 – 20 let. S sončno elektrarno streho tudi zaščitimo, tako da je del ostrešja, ki ga prekriva sončna elektrarna, dobro zaščiten pred vremenskimi vplivi.

V primeru, da je ostrešje že dotrajano, je vsekakor zelo priporočljivo, da pred investicijo v sončno elektrarno, saniramo ostrešje. Obstajajo primeri, ko se je zaradi dotrajanega ostrešja moral investitor sončno elektrarno demontirati in po obnovi ponovno financirati montažo. pri tem je imel dvojno škodo, financirati je moral odklop sončne elektrarne, strokovno demontažo, poleg vsega pa je nekaj časa ostal brez proizvedene električne energije.

Module sončne elektrarne lahko namestimo na vse vrste kritin (opečne strešnike, bobrovec, tegola, pločevina, …) in na vse vrste konstrukcij ostrešij (leseno, jekleno, betonsko, …). Vsekakor pa je predhodno potrebno dobiti mnenje in potrditev strokovnjaka, da lahko streha prenese obremenitve sončne elektrarne. Teža sončnih elektrarn se giblje okrog 15-20 kg/m2.

Ali lahko pri montaži sončne elektrarne pride do poškodb strehe?

Montaža sončne elektrarne lahko vsekakor povzroči poškodbe strehe. Temu se izognemo, če montažo izvedeno za to dejavnost usposobljeni strokovnjaki. Skoraj vsa resna podjetja, ki prodajajo sončne elektrarne tudi garantirajo izvedbo. S tem ste zavarovani tudi za primer poškodb strehe med montažo.

Kakšna površina strehe je potrebna za sončno elektrarno?

Površina za sončne panele na strehi je odvisna od predvidene letne porabe električne energije (kWh) odjemalca. Povprečno letno porabo električne energije si lahko vsak izračuna s pomočjo starih položnic. Za nekaj zadnjih let preverimo porabljeno število kilovatnih ur (kWh) na letnem nivoju. Strokovnjaki podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo sončnih elektrarn, nam bodo izračunali, kolikšno površino potrebujemo.